Dziedzictwo kulinarne

20.03.2018r, po długim okresie starań, zostaliśmy przyjęci przez Zarząd Województwa Małopolskiego w poczet członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, która należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Została ona zapoczątkowana w Szwecji aby ułatwić konsumentom oraz turystom na terenie Europy dostęp do lokalnej i regionalnej żywności wysokiej jakości.

Podstawową zasadę którą trzeba spełniać by przystąpić do sieci to ścisły związek potrawy z regionem. Potrawa musi się opierać na surowcach uzyskanych lokalnie.

Używane logo sieci (charakterystyczna czapka kucharska na niebieskim tle) naprowadza konsumentów i turystów na miejsca, które oferując dania oraz produkty podtrzymują lokalne zwyczaje, a także wzmacniają je, poprzez unowocześnianie przepisów przy wykorzystaniu lokalnych surowców. Pozwala to cieszyć się tradycyjną kulturą i kuchnią regionu.

Każdy kto chce uzyskać wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego musi spełnić wiele warunków, które są określone w stosownym regulaminie.

Potrawy nasze, które znalazły się na tej liście są ściśle związane z małopolską, z regionem Beskidu Niskiego, z Łemkowszczyzną, z Gładyszowem i z przepisami przekazywanymi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie.