Pasieka

W naszym regionie poziom zanieczyszczenia powietrza i wód oraz zagrożenie hałasem jest praktycznie znikome, o czym świadczy naturalne, nieskażone środowisko przyrodnicze, unikalne gatunki roślin i zwierząt. Dobry stan środowiska będący rezultatem braku dużych aglomeracji miejskich oraz większych ośrodków przemysłowych sprawia, że zbiorowiska roślinności naturalnej, tj. lasów w większości bukowo- jodłowych pokrywają 60% terenu gminy. Czyste powietrze, gleba, wody oraz lasy sprawiają, że czerpie się z nich wiele dobroczynnych dla zdrowia surowców między innymi nektary z kwiatów i drzew, które zebrane i przetworzone przez pszczoły znajdujemy codziennie na stole w postaci miodu pszczelego.

I właśnie tej doskonałej jakości miody proponuje Państwu Pasieka "Pod Brzozą", prowadzona przez naszych rodziców Annę i Kazimierza Madzula.

Oferowane miody:

- Miód wielokwiatowy
- Miód rzepakowy
- Miód nektarowo-gryczany
- Miód nektarowo-lipowy
- Miód nektarowo-spadziowy
- Miód spadź iglasta

Dodatkowo:

- Pierzga
- Pierzga w miodzie
- Wosk pszczeli

Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki z nektaru, bądź spadzi zbierane są przez pszczoły a następnie przerabiane w ulu i wzbogacane w substancje wytwarzane przez pszczoły (m.in. enzymy). Dzięki pracy pszczół miód stopniowo dojrzewa i jest składowany w zasklepionych plastrach pszczelich. Dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje. Krystalizacja przebiega w miodach wiosennych szybko bo już kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyną tego jest zwiększona zawartość glukozy. Dłużej nie krystalizują miody z większą zawartością fruktozy, jak np. miód akacjowy kilka miesięcy a nawet do roku. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko konsystencję. Miód krystalizując jaśnieje, np. płynna ciemna spadź robi się jasno-szaro-zielona.

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty poszczególnych roślin. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru, śliny i w postaci uformowanych kulek – obnóży – przynoszą do ula, składają w gnieździe (plastrach), gdzie poddawany jest fermentacji. Tak zakonserwowany nazywany jest pierzgą.

Pierzga ma znacznie wyższą wartość odżywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność, i bogatszy skład chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości białka, witamin, składników mineralnych, substancji biotycznych. Posiada bardzo dobre właściwości lecznicze, odtruwające, antydepresyjne, regulujące trawienie, alergiczne, przeciwmiażdżycowe, antybiotyczne, leczenia schorzeń prostaty, cukrzycy, poprawiające wzrok, przeciwzapalne i kosmetyczne. Ta cudowna substancja winna być kamieniem węgielnym w codziennej diecie, zwłaszcza u ludzi cierpiących na wyżej wymienione dolegliwości.

Ceny miodu:

0,9l - 40 zł

0,5l - 22 zł

0,3l - 15 zł

Pierzga w miodzie:

100 g pierzgi zalane 140 g miodu kosztuje 30 zł

Pierzga sucha:

100 g- 20 zł

1 kg- 200 zł

Jeśli interesuje Cię zakup zadzwoń lub sprawdź dostępność na allegro. Login pasieki: podbrzoza

Galeria